Yogaresor

Många människor upplever att jorden snurrar snabbare idag än vad den någonsin gjort förut. Vardagsstressen med allt vad den innebär; jobb, barn, vänner, matlagning, städning, möten, har fått folk att ibland uppleva att det inte finns tillräckligt med tid och energi för allting. Det finns så många måsten att man helt enkelt inte hinner, eller orkar, med!

Att åka på semester kan då tyckas vara den där välbehövda pausen mitt i kaoset som kan ge en tid att lugna ner sig, sola och bada, läsa, äta och dricka, umgås och bara vara. Att insupa Medelhavets dofter eller ligga under en palm i Thailand kan tyckas vara den allra bästa medicinen mot all stress.

Tyvärr funkar det inte riktigt så. Åtminstone inte för alla. Det finns människor som helt enkelt inte kan varva ner så enkelt och i själva verket kan uppleva plötslig fritid som ännu mer stressande eller skuldbelagd. Det är då man behöver lämna över sig till ett annat sinnestillstånd där alla sådana känslor förvinner och man uppnår den där efterlängtade känslan av lugn och sinnesro. En av de allra bästa metoderna för detta är den urgamla konsten yoga!

Yoga är en urgammal indisk livsstil som inkluderar meditation, fysiska övningar, musik, mat och till och med arbete. Man jobbar inifrån och ut, utifrån och in, och låter sin kropp och hjärna koppla både med och från varandra. Det går ut på att befria sig från all tyngd som kan vara fysisk om man till exempel är i dålig form, till psykisk om man är stressad och orolig. Genom att koncentrera sig på olika sinnen kan man ge tid och rum åt bitar som man kanske aldrig ägnar en sekund åt och resultatet av det blir att man blir mycket stabilare och lugnare, liksom känner att man hamnar i harmoni med naturen och sin omvärld.

Att åka på yogaresa innebär att man under en eller ett par veckor ger upp alla sina vanliga laster och vardagssysslor och låter sin instruktör ta över. Det brukar innebära att man inte tillåter sig några stimulantia som kaffe, alkohol och cigaretter och i stället fyller kroppen med underbara vegetariska rätter och drycker som ger energi och reparerar de inre organen. Man tränar yoga både på morgonen och eftermiddagen, liksom utför olika uppgifter och aktiviteter som att gå genom en skog i grupp utan att tala eller att sitta vid en strand och bara lyssna.

Det går idag yogaresor till många olika länder och Indien, yogans födelseplats, ligger naturligtvis i topp. Man kan här träffa gurus och individer som ägnat hela sina liv åt yoga och samtidigt får man tillfälle att besöka många av detta fascinerande lands byar och samhällen. Det är något alldeles speciellt med Indien och skall man syssla med yoga finns det knappast ett bättre alternativ,

Vill man inte åka så långt kan man istället bege sig till Greklands övärld, dit yogagrupper kommer under vår, sommar och höst och för att njuta av ett av världens renaste länder och få fylla sina sinnen med frisk luft, undersköna omgivningar, salt hav och rena matvaror.