Vandra på resan

Svenskar är riktiga friluftsmänniskor och är samtidigt ett av världens mest resande folk. Redan på 1950-talet började turister från Sverige anlända till olika länder med syfte att upptäcka städer och natur, äta och dricka gott och delta i annorlunda kulturer. En gång i tiden var det bara cirka 10 000 svenskar om året som åkte på charterresa, idag är det långt över två miljoner.

Ett relativt nytt fenomen inom resevärlden är att folk i dag ofta inte nöjer sig med enbart sol och bad, utan även söker aktiviteter att hålla på med under semestern. En sådan aktivitet är vandring och det som är nytt med detta är att man förr i tiden enbart höll sig till vandringsleder i tyska berg och norrländska leder, medan man idag gärna vandrar under chartersemestern på Mallorca eller i den grekiska övärlden.

Valmöjligheterna är oändliga. Åker man till exempel till Kreta kan man gå i underbara dalar eller gå den sista biten av E4:an som består av ett antal pittoreska små fiskebyar utmed öns sydkust. Tar man sig å andra sidan till den lilla ön Skiathos kan man se fram emot vandringsleder som går genom en kuperad natur och som tar en till gömda kloster och paradisstränder som fortfarande synes vara orörda. På det grekiska fastlandet finns undersköna bergsvandringar att göra eller resor till gamla små byar som man kan gå emellan.

Varför inte åka till Indien på vandringsresa? Även här kan man vandra från by till by och under stoppen får man möta lokalbor och uppleva deras liv och kultur. Kanske fläta korgar i en by och måla krukor i en annan? Man kan kombinera vandringarna med huvudmassage eller yoga och verkligen få uppleva den spännande mystiken som är så speciell för detta asiatiska land.

Åk till norra Thailand på trekking. Här kan man välja att gå i en dag, tre eller flera veckor. Många av dessa vandringsturer erbjuder olika färdsätt utmed vägen så att man varierar sin upplevelse till max: en dag går man, en paddlar man flotte och en dag rider man på elefant. Det ger fantastiska minnen och även om det kan vara jobbigt att gå så mycket är upplevelsernas så unika att man aldrig vill att de ska ta slut.

Sedan har vi alla de fantastiska vandringslederna i Mexico och i Sydamerika över huvud taget. Inkaleden är fortfarande en av världens populäraste vandringar och många hävdar att detta är en upplevelse som förändrar hela ens liv. Man får upptäcka den enorma djungel och urgamla kulturen, se antika städer som verkar orörda och uppleva en kultur oerhört skild från den skandinaviska.

Så på med vandringskängorna, ta fram vandringsstaven och se till att ryggsäcken är väl utrustad och ge dig av för att utforska och upptäcka denna fantastiska och underbara planet som vi bor på. Det finns så mycket att se och erfara att det gäller att starta så fort som möjligt för man kommer garanterat att vilja göra om det flera gånger än en. Allt man behöver är någorlunda kondition och ett öppet och nyfiket sinne så är man garanterad den bästa semestern någonsin.