Se på fotboll

Många resenärer tycker idag att det är roligt att verkligen göra något under semestern. Även om många föredrar att själva göra saker som att spela poker eller gå på långa vandringar så tycker andra att det är roligare att helt enkelt uppleva och betrakta. Ett exempel på sådana typer av temaresor är så kallade fotbollsresor där man i stället för att själv spela går på olika matcher i utlandet. Det behöver inte handla om stora sportevenemang som VM utan kan handla om att gå på favoritlagets träningsmatcher eller åka till det land man älskar allra mest och sedan gå och titta på olika matcher.

Vissa av de större resebolagen har hakat på den här trenden och gör nuförtiden reklam för olika resmål där det spelas många matcher och bland de populäraste länderna för detta är Spanien och Italien. Man erbjuder paket som är kopplade till kända lag eller viktiga matcher och i detta inkluderas flyg, hotell och, naturligtvis, biljetter. Den som skall resa kan välja olika alternativ beroende på budget och man kan till exempel bo på ett billigare hotell men satsa på bättre biljetter om man vill.

Skall man åka till Madrid, till exempel, kan man välja på tre olika typer av sittplatser på arenan och de billigaste är oftast på kortsidan och högst upp medan de dyraste är i mitten och längre ner. De finns också speciella VIP-biljetter där man inte bara ser bra utan dessutom befinner sig mycket nära spelarna själva, vilket kan vara spännande om man är ett stort fan.

Vissa bolag erbjuder dessutom möjligheten att åka till ett antal olika matcher under en veckas tid och detta sker både med flyg och buss. Man kan till exempel se en match i Spanien och sedan en i England, eller varför inte en busstur i Tyskland där man kan gå på ett antal olika matcher till ett överkomligt pris.

Många bolag anordnar också aktiviteter förutom själva matcherna. Man kan till exempel åka på rundresa i sina favoritlags städer och se hur man bor i Milano eller Barcelona; för riktiga fans är det ofta viktigt att verkligen känna att man har all möjlig information. Till julen kan man åka till Belgien och se på match samtidigt som man kan besöka Bruges berömda julmarknad.

Man kan också gå till olika fotbollsmuseer och ett av de mest berömda ligger i den engelska staden Manchester som länge varit en av Europas fotbollshuvudstäder. På detta museum får besökare lära sig allt om fotbollen och dess historia och man kan se gamla vykort från berömda matcher, se barnböcker om fotboll liksom olika fotbollströjor och medaljer. Man anordnar ofta utställningar om stora events och fotbollspersonligheter som till exempel Pele eller Maradona, vilket gör fotbollsresan till något alldeles extra.

Ett annat spännande fotbollsmuseum som man kan besöka under en fotbollsresa är Fifa Football Museum som ligger i den schweiziska staden Zürich. Här har man inte bara intressanta utställningar utan ger även möjligheter till besökare att se på olika fotbollsfilmer, allt från historiska matcher till dokumentärer och spelfilmer relaterade till ämnet, liksom delta i quizzar där man kan testa sina kunskaper.