Katastrofturism

Temaresor kan handla om precis vad som helst och det finns absolut inga rätt eller fel när det kommer till olika personers intresseområden. Vissa vill helst spana på exotiska djur medan andra föredrar Pompejis ruiner eller Egyptens dykmöjligheter. Ytterligare andra vill hellre uppleva mat och dryck eller kanske nöjesparker, och det finns människor som reser jorden runt för att utöva någon sport, som golf, eller kortspel. Som sagt, rätt eller fel finns inte, och ju mer folk inser det desto fler möjligheter finns det.

Ett relativt nytt sätt att resa är att ta sig till olika katastrofområden runt om i världen. Trots att det handlar om död och förstörelse finns det en sorts fascination med att komma till en plats där en enorm förödelse utspelats sig. Vid första anblicken kan det kanske låta lite märkligt men då skall man inte glömma att en av världens mest besökta platser är Pompeji, som ju inte hade funnits om inte det stora vulkanutbrottet inträffat för några årtusenden sedan. Många har också besökt vidriga platser som Auschwitz sedan andra världskrigets slut eftersom man vill se med egna ögon hur detta utrotningsläger verkligen såg ut. Man kanske vill lämna en blomma till minne av dess många offer eller visa sina barn vad som hände här i hopp om att de lär sig något värdefullt från upplevelsen.

När det kommer till moderna tider brukar man hänvisa till ett antal berömda katastrofer som fått folk att sedan resa dit för att se platsen. Det kanske allra mest berömda är det så kallade Ground Zero i New York dit miljontals besökare kommer varje år för att med egna ögon se det enorma katastrofområde som orsakades av terroristattacken på tornen den 11:e september, 2001. Att stå där och verkligen uppleva proportionerna av denna katastrof kan nästan jämföras med en adrenalinkick och det är svårt att verkligen förstå att detta var något som inträffade.

Medan man ändå är i USA är det också många som vill åka till New Orleans för att besöka de kvarter som ödelades av orkanen Katrina år 2005 och man kan till och med åka på regelrätta guidade bussturer under vistelsen här. Man får höra om förberedelserna, hur det var under själva stormen och vilka fruktansvärda konsekvenser den fick för lokalbefolkningen. Just denna rundresa har ibland kritiserats av New Orleansbor eftersom många upplever att man exploaterar deras livsöden men å andra sidan har det gett mycket uppmärksamhet åt de problem som många fortfarande upplevelser, vilket har lett till praktisk hjälp och finansiella donationer.

Thailand är ett annat resmål för katastrofturism och hit man kan komma för att besöka de områden som drabbades så hårt vid Tsunamins framfart år 2004. För många svenskar är det en mycket personlig upplevelse då många har släktingar och bekanta som på ett eller annat vis drabbades av denna naturkatastrof och för många känns det viktigt att komma hit.

Avslutningsvis är det också många som tycker att det är intressant att besöka berömda slagfält jorden runt och det kan röra sig om allt från antika slag till moderna konflikter. Det organiseras många sådana temaresor årligen och ger nya perspektiv för historieintresserade katastrofresenärer.