Bridgeresor

En gång i tiden var bridge ett kortspel som endast hörde hemma i borgarhem och finare tesalonger. Det var en fritidssysselsättning som samhällets övre skick sysslade med efter middagar och bjudningar och man spelade gärna med enkla polletter istället för pengar. Spel med kort hade funnits förut men det som man uppskattade så mycket med detta spel var att det förutom tur också krävdes en hel del skicklighet.

Kortspelet bridge kom till Sverige på 1920-talet från England, där man redan hade hållit på med det i närmare ett halvt århundrade. Man organiserade sällskap som spelade mot varandra och framför allt under 1900-talets gång spred sig spelet över Europa men också genom de olika samhällsskicken. Man anordnade turneringar och mästerskap och med tiden vanns allt fler anhängare.

Idag är bridge så populärt att många resebolag arrangerar regelrätta bridgeresor där spelare både från Sverige och utlandet deltar. I våra tider är det så populärt att hundratals spelare kan chartra ett helt kryssningsskepp och ägna varenda ledig stund åt spelet. Då och då tar man ett litet hopp i land och besöker olika städer och vackra monument men i många fall går spelarna in för det hela så mycket att de knappast har tid ens för det. Det arrangeras också härliga bridgekryssningar utmed Europas floder, inte minst den underbara Donau.

Det är också roligt åka till olika hotell världen runt och spela i bridgeturneringar för alla åldrar och nationaliteter. Detta görs i alla möjliga länder som Thailand och Ryssland, men det är också mycket populärt i Storbritannien och USA. Om man kontaktar det svenska bridgeförbundet arrangerar de flera resor om året och alla är välkomna. Förbundet uppmuntrar även nybörjare att komma med. Om man vill kan man gå på bridgeskola både innan och under resan så att man verkligen känner att man har en chans och kan ha lika roligt av spelet som de som är mer erfarna.

Många bridgeresor går till Spanien och det beror bland annat på att detta land länge varit en favorit bland både svenskar och engelsmän. Det går att ta sig till små och stora orter eller till de underbara öarna och njuta av soligt väder och härliga dopp i havet mellan varven. Spanien är ett lätt land att vistas i, inte minst på grund av de vänliga människorna, och att komma hit på en bridgeresa är att kombinera det bästa av båda världar: att få syssla med sin favorithobby samtidigt som man befinner sig i vackra omgivningar.

Vissa destinationer erbjuder en kombination mellan bridge och någon sport, gärna golf eller tennis. Det brukar gå till så att man spelar utomhussporterna på morgnarna då det är lite svalare och sedan bridge framemot kvällen, åtföljt av en god middag och fin underhållning. Man får med det tillfälle att träna både kropp och hjärna och när man kommer hem efter en sådan resa kan man verkligen säga att man har gjort något.

När man åker på en bridgeresa brukar ett antal olika saker vara inkluderade, förutom resa och hotell. På plats finns alltid en bridgevärd eller värdinna som håller i det hela, bestämda tider och lokaler liksom brickor att spela med. Man behöver alltså inte oroa sig för några praktiska detaljer, allt är redan arrangerat vid framkomsten.