Antikens värld

För historieälskare finns det massor av fantastiska temaresor att göra både inom och utanför Europa där man med skickliga och kunniga guider kan besöka några av världens absolut mest intressanta platser; slagfält, monument, slott, ruiner och antika teatrar. Under en vecka eller två kan man göra välorganiserade rundresor till några av planetens historiska kvarlämningar och när man kommer hem kan det kännas som att man har gjort en resa i tiden.

För klassicister är Egypten, Grekland, Italien och Turkiet ett måste. Många av den antika världens gamla städer, tempel och sportanläggningar finns fortfarande kvar och man kan resa från plats till plats och häpnas över det förflutnas berättelser och byggnationer. En båtresa utför Nilen i sann Agatha Christieanda men ständiga stopp för turer till Egyptens många historiska platser, som konungarnas dal, den kvinnliga faraon Hatchepsuts tempel och pyramiderna är en upplevelse man måste göra någon gång i livet.

Antikens Grekland upplevs bäst genom en rundresa på och omkring halvön Peloponnesos. Efter att man har landat i Athen blir man hämtad med buss och en kvalificerad guide som under en veckas tid tar en till några av de gamla grekernas absolut kändaste platser, som Olympia där de olympiska spelen uppstod och pågick i många århundrade, Mykene där kung Agamemnon regerade och Delfi där det mystiska oraklet förutspådde människornas öden. Man gör också stopp i Epidaurus där en av den grekiska världens främsta amfiteatrar fortfarande används för att framföra alla möjliga verk under sommarmånaderna. Man avslutar i Athen där man får en guidad visning av Akropolis och det nya museet.

Italien är ett annat måste för antikvetaren och här brukar man börja med huvudstaden Rom som i sig har så många intressanta lämningar att man skulle kunna spendera hela tiden här. Man får se det storslagna Colosseum där man nästan kan höra gladiatorernas svärd och rop, Cirkus Maxiumus där de stora hästkapplöpningarna ägde rum liksom Forum Romanum varifrån hela den romerska världen styrdes.

Resan går sedan vidare till Neapel där man bor under ett par nätter för att härifrån kunna besöka två av den antika världens mest välbevarade städer Pompeji och Herkulaneum. Hit kommer miljontals besökare varje år för att besöka dessa städer som begravdes efter Vesuvius stora vulkanutbrott för tvåtusen år sedan. Man kan gå utmed gator och torg, besöka villor, affärer och bordeller liksom åse lämningar av de stackars offer som inte hann fly, hela tiden med Vesuvius tronande i bakgrunden. Den sista dagen besöker man Neapels stora arkeologiska museum där man får se tusentals föremål från dessa städer; möbler, bestick, målningar, statyer, mosaiker och till och med sexleksaker.

Många resenärer väljer efter detta att återvända till Rom men vill man njuta av ett par avkopplande dagar kan man istället fortsätta till hamnstaden Sorrento och ön Capri som var de romerska kejsarnas favoritsemesterort. Här kan man fortsätta sina historiska besök eller bara sola och bada i några dagar, vilket perfekt avrundar en så intressant och stimulerande resa. Efter en sådan resa i tiden kommer man garanterat hem med massor av nya intryck och lärdomar.