Allmänt om temaresor

Mycket har hänt sedan det första svenska chartersällskapet landade på Teneriffa i mitten av 1950-talet! Allt eftersom svenskar började resa på sin lediga tid för att njuta av härligt väder, äta spännande mat, upptäcka nya platser och ta sköna dopp i varma hav har turismen och dess många aspekter tagit en hel del nya skepnader. Trots att många fortfarande åker framför allt för vädrets skull, liksom för att bara leva livet under några välförtjänta dagar, har turister från Sverige idag även andra behov och krav.

Idag reser över två miljoner svenskar på charterresa varje år och det är nästan ovanligt att träffa på en svensk som aldrig varit utomlands. Det är numera frågan om tredje och fjärde generationens resenärer och allt eftersom folk blir äldre ökar erfarenheterna, önskemålen och viljan att testa nya former av resande. Vi växer upp med resandet i blodet och det är snarare att betrakta som en självklarhet att bege sig utomlands än ett privilegium för några få förunnade.

Förr i tiden var man glad om man hade havsutsikt under semestern, eller åtminstone bodde nära en strand. Fanns det en minigolfbana i närheten var lyckan gjord, för att inte tala om tennisbanor eller simbassänger. I Grekland är pool idag ett krav på hotellen från alla charterbolag och har man inte det kan man inte längre räkna med ett samarbete. Gästerna vill dessutom ha Wifi, inte bara på rummet utan även på stranden, och jobbar man inom turism gäller det att hänga med i svängarna.

I och med allt detta vill allt fler människor syssla med olika aktiviteter när de är på plats. Beroende på var man befinner sig vill folk idag vandra, cykla, träna, utöva yoga, spela bridge, fotboll, golf och poker, lära sig laga mat, måla, skriva och sjunga. Det räcker alltså inte längre med bara sol och bad utan man vill fylla sin semester med nya lärdomar och erfarenheter. Är man ett gäng med samma intressen är det dessutom ett fantastiskt tillfälle att tillsammans få utöva den sporten eller hobbyn i gott sällskap i vackra, varma och spännande omgivningar.

I många länder har man börjat uppmärksamma detta allt mer och på olika håll har man börjat satsa på temaresor av alla de slag. I Turkiet, till exempel, spenderas enorma summor på landets många golfbanor och kryssningsbolag organiserar kortspelarresor där man kan spela bridge eller poker medan man reser runt till Karibiens eller Medelhavets många hamnar. Fotbollslag kan åka på träningsläger till många olika destinationer och runtom den grekiska övärlden kan man gå med i amatörturneringar i tennis. Varför inte åka på en målarsemester i vackra Italien?

Det finns massor av alternativ och denna typ av resande är hela tiden på rejäl uppgång. Allt fler idéer kläcks och ibland är den kommuner och ibland privatpersoner som tar initiativ till nya teman för resenärer. Det kan vara en lokal trädgårdsmästare eller kock som börjar ge lektioner till entusiastiska semesterfirande eller multinationella resebolag som arrangerar en aktivitetsvecka för företag och större sällskap; temaresor har kommit för att stanna!